Polineuropatia diabetică
Polineuropatia
și vitamina B1
– De ce
diabeticii ar trebui să fie vigilenți împotriva unei deficiențe de vitamina B1
Polineuropatia diabetică este o complicație secundară larg
răspândită a diabetului. Aproximativ unul din trei pacienți cu diabet zaharat
de tip 1 sau tip 2 este afectat de tulburarea nervoasă gravă. Neuropatia
diabetică este declanșată de procese care se dezvoltă ca urmare a nivelului de
zahăr din sânge permanent ridicat: Vasele de sânge și nervii sunt afectați și
deteriorați de metaboliții nocivi ai glucozei. Consecințele includ senzații de
amorțeală, senzații anormale de la furnicături la durere și tulburări motorii
ale membrelor. Progresia polineuropatiei poate duce la complicații și chiar la
pierderea membrelor. Aici veți afla despre rolul crucial jucat de dieta corectă
și compensarea deficienței de vitamina B1 și despre modul în care
polineuropatia existentă poate fi tratată!
Ce este vitamina B1 și care sunt funcțiile ei?
Vitamina B1 îndeplinește funcții importante în organismul nostru
în metabolismul carbohidraților. Ajută la descompunerea carbohidraților
ingerați cu alimente și la transformarea lor în energie. În plus, vitamina B1
afectează eliberarea anumitor mesageri, printre alții, și îndeplinește astfel
sarcini importante în buna funcționare a sistemului nervos.
Deoarece vitamina B1 poate fi stocată în organism doar
pentru câteva săptămâni, trebuie consumată zilnic în alimente. Vitamina B1 este
necesară pentru descompunerea glucozei - prin urmare, dacă o cantitate deosebit
de mare de carbohidrați trebuie metabolizată, poate exista pentru scurt timp o
nevoie crescută de vitamina B1. Acest lucru poate apărea și la pacienții cu
diabet în stare de hiperglicemie. Necesarul corespunzător mai mare de vitamina
B1 nu poate fi adesea acoperit de aportul zilnic „normal” de 1 până la 1,3 mg,
așa cum este recomandat pentru adulții sănătoși.
Diabeticii aparțin grupului cu deficiență de vitamina B1
cu risc ridicat
Chiar și cu o dietă echilibrată, există anumiți factori care
pot favoriza o deficiență de vitamina B1. Substante precum alcoolul, cafeaua
sau ceaiul negru pot inhiba absorbtia si/sau utilizarea vitaminei B1 atunci
cand sunt consumate in mod regulat sau in cantitati mari. Dar bolile metabolice
precum diabetul pot fi, de asemenea, responsabile pentru o deficiență de
tiamină. Un studiu științific arată că diabeticii se luptă frecvent cu un nivel
scăzut de vitamina B1. Cauza acestui fapt este nevoia crescută din cauza
metabolismului perturbat al glucozei, pe de o parte, dar și excreția crescută a
vitaminei solubile în apă prin rinichi. Din cauza acestor surse de risc,
diabeticii sunt afectați în mod deosebit de frecvent de deficitul de vitamina
B1 și de consecințele sale grave și, prin urmare, ar trebui să ia măsuri
preventive eficiente.
Gama de informații furnizate pe www.sugarfreeshop.ro despre
sănătatea personală este exclusiv pentru informarea dumneavoastră și nu
înlocuiește în niciun caz o consultație, examinare sau diagnosticare personală
de către un medic autorizat.
Lasa un comentariu