Diabetul și riscurile consumului de alcool


Pentru persoanele cu diabet zaharat, consumul de alcool poate cauza scaderea sau cresterea glicemiei, poate afecta medicatia pentru diabet si poate cauza alte posibile probleme.


SCADEREA GLICEMIEI


Ficatul tău eliberează glucoză în fluxul sanguin după cum este necesar pentru a ajuta la menținerea zahărului din sânge la niveluri normale. Când bei alcool, ficatul tău trebuie să descompună alcoolul. În timp ce ficatul tău procesează alcoolul, nu mai eliberează glucoză. În consecință, nivelul zahărului din sânge poate scădea rapid, expunându-vă la riscul unei hipoglicemii. Dacă luați insulină sau anumite tipuri de medicamente pentru diabet, aceasta poate provoca o scădere gravă a zahărului din sânge. De asemenea, consumul de băuturi fără a mânca alimente în același timp crește foarte mult acest risc.


Riscul de scădere a zahărului din sânge rămâne ore întregi după ce ați consumat ultima băutură. Cu cât beti mai multe băuturi la un moment dat, cu atât riscul este mai mare. Acesta este motivul pentru care ar trebui să beti alcool numai cu alimente și doar cu moderație.


ALCOOLUL SI MEDICAMENTELE PENTRU DIABET


Unii oameni care iau medicamente orale pentru diabet ar trebui să verifice prospectul lor pentru a vedea dacă este sigur să bei alcool. Alcoolul poate interfera cu efectele unor medicamente pentru diabet, expunându-vă la risc de scădere a zahărului din sânge sau de glicemie crescută (hiperglicemie), în funcție de cât de mult beți și de ce medicament luați.


ALTE RISCURI PENTRU PERSOANELE CU DIABET


Consumul de alcool prezintă aceleași riscuri pentru sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat ca și pentru persoanele altfel sănătoase. Dar există anumite riscuri legate de diabet, care sunt importante de știut.


  • Băuturile alcoolice precum berea și băuturile amestecate îndulcite sunt bogate în carbohidrați, care pot crește nivelul zahărului din sânge.
  • Alcoolul are o mulțime de calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Acest lucru face mai dificilă gestionarea diabetului.
  • Caloriile din alcool sunt stocate în ficat sub formă de grăsime. Grăsimea hepatică face ca celulele hepatice să fie mai rezistente la insulină și pot crește nivelul de zahăr din sânge în timp.
  • Simptomele scăderii zahărului din sânge sunt foarte asemănătoare cu simptomele intoxicației cu alcool. Dacă leșini, cei din jurul tău pot crede că ești în stare de ebrietate.
  • Intoxicarea face mai dificilă recunoașterea simptomelor scăderii zahărului din sânge și crește riscul.
  • Dacă aveți complicații ale diabetului, cum ar fi leziuni ale nervilor, ochilor sau rinichilor, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu beți alcool. Acest lucru poate agrava aceste complicații.


Cât de mult alcool este sigur?

Pentru a bea alcool în condiții de siguranță, trebuie să vă asigurați de următoarele:


  1. Diabetul d-voastra are un control bun.
  2. Înțelegeți cum vă poate afecta alcoolul și ce măsuri trebuie luate pentru a preveni problemele.
  3. Medicul d-voastra este de acord că este sigur.

Oricine alege să bea ar trebui să o facă cu moderație:

          Femeile nu ar trebui să bea mai mult de 1 băutură pe zi.

          Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de 2 băuturi pe zi.

O băutură este definită ca:

  • 330 mililitri (ml) de bere (conținut de alcool 5%).
  • 150 ml de vin (conținut de alcool de 12%).
  • 45 ml de băutură alcoolică (40% conținut de alcool).


Lucruri de reținut dacă alegi să bei


Dacă decideți să beți alcool, luarea acestor pași vă poate ajuta să vă mențineți în siguranță.


  • Nu beți alcool pe stomacul gol sau când glicemia este scăzută. De fiecare dată când bei alcool, există riscul de scădere a zahărului din sânge. Beti alcool impreuna cu o masă sau o gustare cu carbohidrați pentru a menține nivelul normal de zahăr din sânge.
  • Nu săriți niciodată peste mese și nu luați alcool în loc de masă.
  • Beti încet. Dacă consumați băuturi alcoolice, amestecați-l cu apă, sifon
  • Aveti la indemana o sursă de zahăr, cum ar fi tabletele de glucoză, în cazul scăderii zahărului din sânge.
  • Dacă numărați carbohidrații ca parte a planului dvs. de masă, discutați cu medicul specialist despre cum să țineți cont de alcool.
  • Nu faceți exerciții fizice dacă ați consumat alcool, deoarece crește riscul de scădere a zahărului din sânge.
  • Purtați un act medical vizibil care să ateste că aveți diabet. Acest lucru este important deoarece simptomele consumului de alcool și cele ale scăderii zahărului din sânge sunt similare.
  • Evitați să beți singur. Bea cu cineva care știe că ai diabet. Persoana ar trebui să știe ce să facă dacă începeți să aveți simptome de scădere a zahărului din sânge.


Deoarece alcoolul vă expune unui risc de scădere a zahărului din sânge chiar și la câteva ore după ce beți, ar trebui să vă verificați glicemia:


  • Înainte să începi să bei
  • În timp ce bei
  • La câteva ore după ce ai băut
  • Până în următoarele 24 de ore


Asigurați-vă că glicemia este la un nivel sigur înainte de a merge la culcare.